مکه
 
 
 
نویسنده : مبین اردکان
تاریخ : شنبه 88/4/6
نظر

صادق محصولی در گفت و گوی 45 دقیقه ای شب گذشته با شبکه دو سیما گفت: برای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری چند ویژگی را به عنوان شاخص در نظر گرفتیم که از آن جمله می توان به قانونمند بودن، مشارکت حداکثری، رقابتی بودن، اخلاقی بودن، شفاف بودن کار، منصفانه بودن و اطلاع رسانی به موقع اشاره کرد.

وزیر کشور ادامه داد: این شاخص های برای تامین نشاط سیاسی و مشارکت حداکثری مردم در انتخابات در نظر گرفته شد.

وزیر کشور در خصوص اعلام نتایج انتخابات گفت: در این دوره برای نخستین بار نتایج نهایی انتخابات در هر شهرستان در کوتاه ترین مدت و صندوق به صندوق در اختیار مردم قرار گرفت.

محصولی ادامه داد: صرفه نظر از برخی تلخی ها که در این انتخابات شاهد بودیم انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری، انتخاباتی مطلوب، در شان مردم و طراز جمهوری اسلامی ایران برگزار شد که بنده دست تک تک این 40 میلیون نفر را به خاطر خلق این حماسه بزرگ که برای کشور آفریدند، می بوسم.

وزیر کشور همچنین در خصوص تعرفه ها نیز گفت: در خصوص تعرفه ها برخی از پیش از برگزاری انتخابات شائبه و سوال مطرح می کردند که چرا تعرفه به صورت اضافی چاپ شده است؟ اما این در حالی است که در تمامی انتخابات گذشته نیز تعرفه اضافی چاپ می شد و این کار معمولی است.

وی دلیل چاپ تعرفه اضافی را چنین توضیح داد: دلیل چاپ تعرفه اضافی، این است که هیچ گاه نمی دانیم در هر شهرستان چند نفر در انتخابات شرکت می کنند، حتی در مورد شعبه به شعبه نیز این امر صادق است و نمی دانیم در هر یک از شعب چند نفر شرکت می کنند.

وی با بیان اینکه در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری 46 میلیون و 200 هزار واجد شرایط رای داشتیم، اضافه کرد: تعرفه های دوره دهم ریاست جمهوری دارای شماره سریال بود و کد استانی نیز داشت به طوری که تعرفه های یک استان نمی توانست برای استان های دیگر مورد استفاده قرار گیرد و این کار در راستای صیانت بیشتر از آرا مردم انجام شد.

وزیر کشور با بیان اینکه به هر کدام از شعب اعلام شد که اگر تعداد تعرفه شان به 100 رسید، به ستاد انتخابات مرکزی اعلام کنند، گفت: این اقدام در راستای این بود که تا قبل از اینکه تعرفه ها به زیر 100 برسد به آنها تعرفه ارسال شود و در کل فرمانداری ها نیز این کار انجام شد.

محصولی با اشاره به اینکه برخی از نامزدها تلقین کرده بودند که در مساجد تقلب می شود و مردم در مدارس رای دهند، تصریح کرد: به همین دلیل این موضوع باعث ازدحام بیش از تصور در مدارس شد و تعرفه در مدارس زودتر از مساجد به پایان رسید البته پیش بینی لازم انجام شده بود که به آنها تعرفه لازم ارسال شد.

محصولی در خصوص تعداد رای دهندگان ادامه داد: تمام عواملی که باید مد نظر قرار می دادیم مورد توجه قرار گرفت، به هر صندوق تعرفه متناسب دادیم و به تمامی نقاطی که تعرفه نداشتند، نیز تعرفه مورد نیازشان را ارسال کردیم.

وی با اشاره به اینکه در قرار داد اول 57 میلیون تعرفه توسط بانک ملی چاپ شد، گفت: سپس این رقم به 58 میلیون و 875 هزار افزایش یافت و البته تمامی این تعرفه ها دارای شماره سریال بودند و توزیع نیز شدند.

محصولی گفت: برخی می گفتند که در روز 21 خرداد تعرفه چاپ شد که اطلاعاتشان اشتباه بود زیرا در روز 22 خرداد این کار بنابه درخواست نماینده یکی از نامزدهای معترض انجام و چاپ شد زیرا معترض بودند که تعرفه کم آمده است به همین دلیل با تایید شورای نگهبان 2 میلیون تعرفه سریال دار با پیش بینی هایی که از قبل شده بود، چاپ شد که در مجموع کل تعرفه های چاپ شده به 60 میلیون و 875 هزار تعرفه رسید.

وزیر کشور ادامه داد: از میان 2 میلیون تعرفه چاپ شده 22 خرداد، در همان روز یک میلیون و 100 هزار تعرفه به تهران، 50 هزار به قم،100 هزار به اصفهان و 200 هزار به آذربایجان شرقی ارسال شد و 550 هزار تعرفه نیز در صندوق خانه بانک ملی (مرکز چاپ) باقی ماند.

محصولی تصریح کرد: دولت هشتم برای انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری 58 میلیون تعرفه را با مشارکت 27 میلیون و 900 هزار نفر چاپ کرده بود و در واقع تعداد تعرفه های چاپ شده در این دوره بیش از دو برابر بود.

وزیر کشور گفت: اگر تعداد شرکت کنندگان را مبنا قرار دهیم به همان نسبت باید در مشارکت 85 درصدی 81 میلیون و 300 هزار تعرفه چاپ می شد.

به گفته وی، با توجه به اینکه شائبه ایجاد می کنند که چرا ما تعرفه زیاد چاپ کرده ایم باید گفت به نسبت مشارکت ما نه تنها تعرفه زیاد چاپ نکرده ایم بلکه چاپ تعرفه نسبت به دوره نهم که انتخابات آن را دولت اصلاحت برگزار کرد، کم نیز است.

محصولی گفت: تحویل تعرفه ها نیز به هر استان با حضور نمایندگان وزارت کشور، شورای نگهبان، سریال های مربوطه و میزان تعرفه تحویلی به هر یک از شعب انجام شده و صورت جلسه می شد.

وی گفت: هنگامی که صورت جلسه فرم 22 را تنظیم می کردند، تعداد تعرفه های سفید باقی مانده با حضور ناظرین نامزدها صورت جلسه می شد و در تاریخ یکم تیر نیز شورای نگهبان بررسی کرده و جمع تعرفه های باقی مانده سفید را با کل تعرفه های چاپ شده منهای کل تعرفه هایی که رای اخذ شد، مساوی دانست.

محصولی در خصوص شائبه ای که از سوی نامزدها مطرح بود مبنی بر اینکه می گفتند در پای صندوق ها نمایندگان نامزدها حضور نداشتند و هنگام پلمپ صندوق ها نمایندگان نامزدها را بیرون کرده اند، گفت: بارها به نامزدها اعلام کردیم که این حق شماست و شما نمایندگان خود را اعلام کنید برای همین کار نیز سایتی برای وارد کردن اسامی، عکس و مشخصات نامزدها توسط ستادها راه اندازی کردیم که در جلسه 2 خرداد به نمایندگان هر چهار نامزد اعلام کردیم و البته آنان نیز از این موضوع استقبال کردند.

وزیر کشور گفت: اما 15 خرداد رییس ستاد برخی نامزدها اعلام کردند که "شهرستان های ما نمی توانند با سایت کار کنند به همین دلیل کار صدور کارت را به صورت دستی انجام دهید" که ما دیر بودن اعلام این مطلب را به آنان متذکر شدیم اما کار به صورت دستی انجام شد.

وزیر کشور ادامه داد: آقای موسوی در 90 درصد صندوق ها یعنی از مجموع 45 هزار و 713 شعبه، 40 هزار و 676 صندوق نماینده داشت و پس از وی آقای احمدی نژاد بر سر 72 درصد صندوق ها نماینده حاضر داشت اما بقیه نامزدها نماینده کمتری بر سر صندوق ها داشتند و دلیل آن نیز این بود که نماینده کمتری معرفی کرده بودند.

محصولی تصریح کرد: همچنین به همه نامزدها اعلام شده بود که نمایندگانشان ساعت 7 صبح یعنی یک ساعت قبل از شروع رای گیری در شعب حاضر باشند که مراحل پلمپ صندوق را نیز حضور داشته باشند در حالی که قانون الزامی در این زمینه ندارد اما برای اینکه آنها در تمام مراحل حضور داشته باشند، این تقاضا را از آنان داشتیم.

وزیر کشور با اشاره به اعتراضاتی که مطرح می شود گفت: طبق قانون باید شکایات مستند و با ذکر نمونه های عینی باشد.

محصولی در خصوص اینکه برخی می گویند که در دوره های قبل بر اساس نیاز و حضور مراجعین ساعت اخذ رای تمدید می شد اما این بار تمدید نشد، تصریح کرد: در دوره نهم که دولت آقای خاتمی انتخابات را برگزار کرد، اخذ رای از ساعت 9 صبح آغاز شد اما در این دوره به دلیل پیش بینی استقبال گسترده انتخابات از ساعت 8 صبح شروع شد و تا ساعت 22 نیز تمدید شد هر چند که برخی از شعبات تا پس از ساعت 12 نیمه شب به دلیل مراجعات مردم اخذ رای انجام می دادند.

وزیر کشور گفت: انتخابات تا ساعت 22 تمدید شد و بنده در برنامه زنده تلویزیونی نیز اعلام کردم که تمامی شعب از کسانی که برای دادن رای مراجعه کرده اند، اخذ رای انجام دهند، حتی برخی از شعب در تهران پس از ساعت 12 نیمه شب نیز اخذ رای انجام می دادند.

مقام عالی وزارت کشور با رد این موضوع که از افراد پشت در های شعب، اخذ رای صورت نگرفته است، گفت: اگر قصدمان این بود به دنبال مشارکت حداکثری نیز نبوده و از ساعت 8 صبح رای گیری را آغاز نمی کردیم، همچنین از طریق رسانه ملی و برنامه های زنده نیز اعلام نمی کردیم که شعب باید از مردم پشت در رای بگیرند.

محصولی ادامه داد: این ادعا بی مورد است زیرا نزدیک 40 میلیون رای اخذ شد و 5 نوبت نیز زمان آن را تمدید کردیم.

وزیر کشور در خصوص اینکه برخی بر وزارت کشور ایراد می گیرند مبنی بر اینکه بسیار سریع نتایج را اعلام کرد، و پس از اعلام اولیه یک وقفه طولانی در اعلام نتایج داشت، افزود: ما سیستم سامانه ای را در این انتخابات مورد استفاده قرار دادیم که به تایید شورای نگهبان نیز رسیده بود اما اساس کار شمارش دستی بود.

به گفته وی، ستاد انتخابات کشور می توانست شمارش رایانه ای را نیز انجام دهد به همین دلیل تا اطلاعات آرا را دریافت می کرد، فورا آن را به اطلاع مردم می رساند.

محصولی گفت: وقتی فرم 22 وارد سامانه می شد، ما آن را به صورت آن لاین مشاهده می کردیم به همین سبب هنگامی که شمارش بیش از 5 میلیون شد، شروع به اعلام آن کردیم.

محصولی در خصوص اینکه صندوق های سیار نیز از دیگر مواردی بود که در مورد آن برخی شائبه به وجود آورده بودند، تصریح کرد: به غیر از مناطق صعب العبور، در بیمارستان ها نیز می تواند صندوق سیار استفاده شود.

وی در خصوص شائبه های مطرح شده مربوط به صندوق های سیار ادامه داد: در دوره نهم انتخابات ریاست جمهوری که دولت اصلاحات آن را برگزار کرد، از مجموع 41 هزار و 71 صندوق اخذ رای، 14 هزار و 102 صندوق سیار بود یعنی در حدود 33 درصد، صندوق سیار در نظر گرفته شده بود در حالی که در انتخابات دهم ریاست جمهوری از مجموع 45 هزار و 713 صندوق، 14 هزار و 294 صندوق سیار در نظر گرفته شده بود یعنی 30 درصد کل صندوق ها سیار بود و این تعداد نسبت به دوره نهم 3 درصد کاهش داشت.

محصولی اضافه کرد: طبق قانون صندوق های سیار هیچ تفاوتی با صندوق های ثابت ندارد، و نامزدها می توانند بر سر صندوق های سیار نماینده داشته باشند، چنانچه داشته اند.

محصولی گفت: ما برای هر نماینده ای که نامزدها معرفی کردند، کارت صادر کردیم و مانعی برای معرفی نماینده نامزدها وجود نداشت.

وی گفت: وقتی نامزدی در انتخابات شرکت کرده و ساعت 11 روز انتخابات اعلام پیروزی و جشن می کند و فردای روز انتخابات می گوید که چون مقدمات انتخابات فراهم نشده بود، تقاضای ابطال انتخابات می کنم، آیا این پذیرفتنی است؟ باید گفت این نامزد به جای این کارها بهتر است به قانون تمکین کند.

وزیر کشور در خصوص شکایات مطرح شده نیز توضیح داد: یکی از نامزدها که نفر دوم شده 390 مورد را مطرح کرده که به اعتقادی وی در این موارد مشکل وجود داشته است و شامل کمبود و تاخیر در ارسال تعرفه، اجبار مردم به رای دادن، ممانعت از حضور نمایندگان نامزدها و... بوده است.

وی با بیان اینکه مواردی که به عنوان شکایت اعلام شده نیاز به مستندات دارد، تاکید کرد: مجموع این شعب که می گویند در آن خدشه وارد است یک درصد صندوق های نیز نمی شود.

محصولی گفت: نمایندگان نامزدها تا پایان کار در شعب حضور داشتند، و البته آزاد نیز بودند که بمانند یا بروند زیرا الزام و اجباری به حضور آنان نبود اما اغلب آنها حضور داشتند.

وزیر کشور در خصوص مشارکت بالای صد درصد که به عنوان یکی دیگر از شائبه ها مطرح است، گفت: مشارکت در دو استان بالاتر از صددرصد است که در استان مازندارن مشارکت 24 صدم درصد بیشتر از صددرصد بوده است و طبیعی است که روز جمعه مردم به آنجا سفر می کنند و استان دیگر نیز یزد است که 8 صدم درصد بیشتر از صددرصد است.

مقام عالی وزارت کشور توضیح داد: البته اعلام میزان مشارکت شهر ها بر اساس شناسنامه های صادره در آن شهر انجام می شود و این نکته وجود دارد که آیا افرادی که شناسنامه شان در آن شهر صادر شده، همه در روز رای گیری در آنجا ساکن هستند یا خیر؟

وزیر کشور گفت: در 48 شهرستان بالای 100 درصد مشارکت وجود داشته است، که مجموع آنها 184 هزار و 734 نفر است که بیش از صددرصد رای داده اند و در مقابل شمیرانات نیز به تنهایی 295 هزار و 799 نفر مازاد بر واجدین شرایط این نقطه رای داده اند که به نفع نامزد مقابل است.

وی تاکید کرد: پاسخ ها روشن و مستدل است و نباید شیرینی را به کام مردم تلخ کنیم.

وی با تاکید بر اینکه علیه وزارت کشور تخریب های بسیاری انجام شده است، گفت: خط تخریب به شدت علیه وزارت کشور و ستاد انتخابات در پیش گرفته شد و رسانه های خارجی سردمدار این خط تخریب بوده و در داخل نیز برخی بی توجه و یا وابسته، از آن دنباله روی کرده و به مردم القا می کردند که در انتخابات سلامت وجود ندارد.

وزیر کشور تصریح کرد: بهتر است به قانون تمکین کنیم قانون فقط، ادعا نیست و باید به آن عمل کرد.

وی با یادآوری اینکه بارها اعلم کردیم که تخریب نتیجه عکس خواهد داد، تاکید کرد: نمی توانیم بگوییم کیفیت آرا مردم تهران بالاتر از آرا نقاط محروم است این خود نوعی نژاد پرستی است.

محصولی تصریح کرد: ما نتایج آرا تهران و استان های دیگر را نیز اعلام کردیم و نمی توانیم تنها تهران را ملاک قرار دهیم زیرا آرا مردم تنها متعلق به تهران نیست.

به گقته وی، همه ما در یک کشتی نشسته ایم و با یک آرمان یعنی همان آرمان های انقلاب، امام (ره) و منویات مقام معظم رهبری پیش می رویم، اگر اعتراضی نیز داریم، اشکالی ندارد باید از راه قانونی آن را پیگیری کنیم.

محصولی با بیان اینکه بعد از انتخابات باید همه کدورت ها را کنار بگذاریم، گفت: آقای احمدی نژاد وقتی پس از انتخابات و هنگام سخنرانی شال سبز را بر گردن خود انداخت، یعنی ما همه با هم هستیم و اعلام کرد من دست همه را برای همکاری می فشارم.

وزیر کشور با اشاره به اینکه باید به دولت کمک شود، گفت: اگر مطلبی بگوییم که بی بی سی و صدای آمریکا خوشحال شود، شق القمر نکرده ایم باید کاری کنیم که مشکلات مردم حل شود.

وی تصریح کرد: مردم به دنبال این هستند که مسوولین را در بین خود ببینند و رشد مناطق دورافتاده نیز متناسب با نقاط دیگر شود.

وزیر کشور در پایان افزود: امیدوارم که همه با وحدت و همدلی بتوانیم مشکلات کشورمان را حل کنیم.